GreenDependent Intézet

  • Magyar
  • English

TreeDependent - Fákkal felelősen

Mit is jelent a felelős, karbon-lábnyom csökkentésére, karbonsemlegességre törekvő működés? A karbon-lábnyom egy olyan mutatószám, ami azt jelzi, mennyi egy rendezvény, termék, vállalat stb. teljes – közvetlen és közvetett – szén-dioxid kibocsátása. Minél nagyobb valakinek vagy valaminek a karbon-lábnyoma, annál nagyobb a klímaválságra, az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása. A legjobb a meg nem történt kibocsátás, azaz ha igyekszünk oly módon szervezni a vállalkozásunkat illetve a rendezvényeinket, hogy az a lehető legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. Ha pedig nem tudjuk elkerülni, utólag is tehetünk azért, hogy kevesebb kár érje a környezetet: kompenzálhatjuk a kibocsátásunkat. Erre az egyik megoldás, ha fákat ültetünk.

Fák ültetésével nem csak a klímaváltozás hatásait tudjuk mérsékelni, de számos egyéb előnnyel is jár ez a módszer: egy fa megfelelő fajtaválasztás esetén hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, gyümölcsöt teremhet, élőhelyet és táplálékot biztosít állatoknak, árnyékol, közvetlenül hűti a környezetét, valamint szerepe lehet a környezeti nevelésben is.

Továbbá, nagyon fontos, hogy a fák a TreeDependent program esetében társadalmi célokat is szolgálnak: oktatási intézményekbe illetve társadalmi vállalkozásokhoz, szociális problémákat orvosolni igyekvő szervezetekhez kerülnek. Így hozzájárulnak oktatási, munkahelyteremtési és közösségfeljelsztési, közösségépítési célok megvalósulásához is.

Hiszünk abban, hogy a környezeti és társadalmi problémák kezeléséhez olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek mindkét problématerület enyhítéséhez hozzájárulnak.

Mindezek kapcsán a TreeDependent program a globális fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals, SDGs) közül több cél megvalósulásához is hozzájárul:

 

További információkért kérjük, kattintson az alábbi linkekre:

A GreenDependent szolgáltatásai a TreeDependent - fákkal felelősen programban

Karbon-lábnyom számítás és kompenzáció folyamata

Fák - honnan és hová?

TreeDependent referenciák, cikkek, letölthető anyagok

 

Kapcsolódó híreink:

 

Ha kérdése van vagy többet szeretne megtudni a TreeDependent programról, keressen minket az info@greendependent.org vagy info@treedependent.org címeken.